Mole kuchenne - co to za owady i jak się ich pozbyć?
Dom to azyl, w którym chcemy czuć się bezpiecznie, wolni od zagrożeń i nieprzyjemności otaczającego nas świata. Niestety, niezależnie od naszej woli i ostrożności nawet bardzo czyste pomieszczenia mogą stać się wylęgarnią niechcianych stworzeń. Jednym z rodzajów nieprzyjemnych "gości" są mole kuchenne (spożywcze). Te małe motyle utrudniają życie tysiącom gospodarstw domowych i spędzają sen z powiek wielu gospodarzom. Po czym poznać, że mamy do czynienia z inwazją moli? Jak uchronić się przed ich obecnością, a jeśli to zawiedzie, w jaki sposób pozbyć się ich z domu? Odpowiedzi na te pytania znajdują się poniżej.
Jak wyglądają mole?
Jak już wcześniej wspomniano dorosłe stadia moli to motyle. Najpopularniejszy gatunek, który pojawia się w polskich domach to omacnica spichrzanka. Charakteryzuje się zdecydowanie smukłą sylwetką. Przybiera barwę brązowo - szarą. Skrzydła moli spożywczych najczęściej układają się równolegle i płasko, po czym można odróżnić je od moli odzieżowych, których skrzydła układają się w tzw. daszek. Larwy moli kuchennych mają postać gąsienic, których rozmiar w zależności od stadia rozwoju wynosi od kilku do kilkunastu milimetrów.
Skąd się biorą mole w domu?
Mole najczęściej przynosimy do kuchni wraz z zakupami. Dodatkowo latem wlatują po zmroku do naszych mieszkań przez otwarte okna. Owady uwielbiają suche i ciemne miejsca, dlatego najczęściej gromadzą się w trudno dostępnych zakamarkach. Mole żywią się suchymi i sypkimi produktami zbożowymi. Lubują się w produktach takich jak mąka, cukier, słodycze, makaron, kasza czy ryż. Obecność moli łatwo stwierdzić po zaobserwowaniu motyli kręcących się w powietrzu nieopodal pomieszczeń z żywnością. Samice zwykle odbywają pojedyncze loty po których przez wiele godzin przesiadują na szafkach, ścianach i zasłonach rozpylając feromon wabiący samce. Szkodniki aktywne są głównie nocą, to wtedy właśnie rozpoczynają swoje gody. Larwy wykluwają się już po 8 dniach od złożenia jajeczek przez samicę. To właśnie larwy są najbardziej szkodliwe. Szybkie dojrzewanie sprawia, że stają się niezwykle żarłoczne, a w konsekwencji powodują liczne straty. Ich obecność łatwo zweryfikować poprzez występowanie charakterystycznej pajęczynki (oprządek) na produktach spożywczych.
Zagrożenia wynikające z obecności moli spożywczych
Pojawienie się moli w naszym domu to poważny problem, którego nie wolno zignorować. Niektórzy twierdzą, że mole nie są szkodliwe dla zdrowia, jednak to nieprawda. Badania wskazują na fakt, że na ciele owadów znajdują się liczne szczepy bakterii i grzyby pleśniowe. Każde z nich to potencjalne zagrożenie dla zdrowia człowieka. Bakterie, które pojawiają się na żywności mającej styczność z molami mogą powodować ropnie, groźne zakażenia dróg moczowych, dróg żółciowych oraz zapalenie wsierdzia, szczególnie u osób z obniżoną odpornością, a także choroby alergiczne. Z tego powodu szybka reakcja na obecność szkodników to konieczność!
Skoro już wiemy, że w naszym domu zalęgły się owady, czas podjąć zdecydowane działania. Istnieje szereg domowych sposobów, jak np. krojenie cytryny (mole spożywcze nie przepadają za cytrusami), jednak te metody co do zasady nie mają skutecznego charakteru i z reguły pozwalają jedynie chwilowo zmniejszyć problem, a nie całkowicie go zwalczyć. Pozostawienie nawet niewielkiej ilości jaj lub larw grozi nawrotem populacji w krótkim czasie, albowiem rozmnażanie moli następuje wyjątkowo szybko. Przełomem w dziedzinie radzenia sobie z inwazją moli spożywczych są pułapki feromonowe. Występują najczęściej w formie lepkich plastrów, domków, które uwalniają feromony płciowe - wyjątkowo atrakcyjne dla szkodliwych motyli. Te pułapki feromonowe to jakby duże sztuczne samice mola kuchennego , które sprawnie przechwytują samce i nie dopuszczają do zapłodnienia samic. Zwabiony przez sysntetyczny feromon samiec owada przykleja się trwale do powierzchni lepnej pułapki. Jest to najlepsza metoda, ponieważ pozwala zrezygnować ze szkodliwych środków chemicznych, a także nie wymaga dodatkowego zaangażowania. Pułapkę na mole spożywcze należy ustawić w kuchni w miejscu wolnym od przepływu powietrza, z dala od kratki wentylacyjnej - naklepiej na szafce kuchennej. Pułapka wystawiona na szafce kuchennej odwróci uwagę moli, zadziała jak magnes i nie dopuści do zasiedlenia przez te szkodniki szafek z zapasami. To przyjazny środowisku i najbardziej skuteczny sposób zwalczania inwazji moli spożywczych.