mole spożywcze - Bezpieczne środki na szkodniki

Przejdź do treści

mole spożywcze

Mole spożywcze to zwyczajowe określenie motyli  lub larw omacnicy spichrzanki, mklika mącznego lub  mklika daktylowca. Owady te zaliczamy są do szerokiej grupy groźnych szkodników magazynowych. Najpowszechniejszym przedstawicielem moli spożywczych  w naszych mieszkaniach  jest omacnica spichrzanka. Charakterystyczną cechą tego zaledwie centymetrowego mola są szaro - brązowe skrzydełka z widocznymi czarnymi plamkami. Jest owadem o aktywności nocnej. W cieplejsze dni samice omacnic wlatują do mieszkań z zewnątrz. Mole lądują na zasłonach, ścianach, szafkach kuchennych i pozostają w bezruchu nawet przez wiele godzin. W tym czasie spokojnie uwalniają feromon płciowy, który skutecznie przywabia osobniki męskie. Zapłodniona samica składa jaja bezpośrednio na produkty spożywcze, najczęściej po zmierzchu. Po 8 dniach z jajeczek wylęgają się głodne larwy, które przystępują do konsumpcji łatwo dostępnego pożywienia. Larwy żyją przez ok. 3 miesiące, a do optymalnego rozwoju preferują miejsca ciepłe oraz zacienione. Przez cały ten czas  zanieczyszają odchodami makarony, płatki śniadaniowe, suszone owoce czy orzechy. Dodatkowo obecność odchodów w zbożowych produktach sypkich powoduje szybki wzrost wilgotności co prowadzi do rozwoju niebezpiecznych dla zdrowia pleśni. Same owady także przenoszą na swej powierzchni chorobotwórcze bakterie i grzyby pleśniowe. Żywność porażona odchodami i resztkami moli oraz ich oprzędami  nie kwalifikuje się do spożycia. Całość należy w zamkniętym szczelnie worku wyrzucić do kosza.  Skażoną żywność przynosimy często już ze sklepu. W naszej spiżarni następuje dalszy rozwój szkodnika  i postępujące niszczenie przechowywanej żywności. Zamykanie produktów spożywczych w pojemnikach to dobry sposób na mole spożywcze. Taki zabieg z całą pewnością ograniczy możłiwość zainfekowania magazynowanej żywności.Inny domowy sposób na mole to wykładanie w spiżarniach skórek owoców cytrusowych lub liści mięty. Mocny zapach jaki uwalniają wspomniane produkty działa odstraszająco na mole kuchenne. Wadą takiego rozwiązania jest stosunkowo, krótki czas emisji zapachu. Lepszym sposobem na mole jest regularne wykładanie feromonowych pułapek wabiących. Pułapki składają się z powierzchni lepnej oraz feromonu syntetycznego identycznego jaki emitują samice moli spożywczych. Pułapka feromonowa powinna być wystawiona na szafkach kuchennych. Należy pamiętać aby wykładać pułapki zdala od okien oraz otworów wentylacyjnych. Nie wolno również stosować zbyt dużej liczby pułapek. Odległość minimalna pomiędzy pułapkami nie powinna być mniejsza niż 2 metry. Jeśli pułapki są w bezpośredniej bliskości mole mogą być zdezorientowane zbyt dużą liczbą punktów emisji feromonu, a w konsekwencji odlecą.  Pułapka pełni funkcję dużej samicy, która przechwytuje wszystkie znajdujące się w jej bliskości osobniki płci męskiej. Te w przypadku braku pułapki wybrałyby drogę do prawdziwej omacnicy a w konsekwencji dochodziłoby do nieograniczonego namnażania kolejnych pokoleń szkodników. Nie umieszczajmy pułapek w szafkach kuchennych ponieważ z jednej strony zwabiamy szkodniki do bezpośrednio do strefy przechowywania, a z drugiej strony dystrybucja feromonu w zamkniętej szafce będzie minimalna. Pułapka zawierająca feromon w kleju to dobry środek na mole. Feromon jest wtedy uwalniany w optymalnej dawce przez 45 dni licząc od momentu wypakowania. Pułapki z odłowionymi na powierzchni lepnej  molami należy  traktować jako odpad komunalny. Na często zadawane pytanie jak trwale wytępić mole spożywcze odpowiedź jest prosta. Należy wnętrza szafek kuchennych utrzymywać w czystości. Do mycia najlepiej używać ciepłej wody z niewielkim dodatkiem płynu do mycia naczyć lub octu.


KONTAKT
Pesteko
Jarosław Pawłowicz
+48 668723881
info@obalerobale.pl

Wróć do spisu treści